Mensen, mensen

cute-friendship-fun-569163

Eén van mijn beste vriendinnen is Roemeense. Ik heb haar vorig jaar leren kennen toen ik in een hotel in Noorwegen werkte, want daar woont ze; in Noorwegen. Op z’n zachtst gezegd had ik het daar in dat hotel niet uitermate naar mijn zin. Ik moest hele dagen in mijn eentje schoonmaken en verder gestructureerd zijn etcetera, wat niet geheel overeenkomt met mijn sociale en avontuurlijke aard.

In ben toen op een vrije middag voor de lol gaan liften. Even ertussenuit. Want die ochtend werd ik wakker met een knoop in mijn maag. Ik voelde dat ik niet helemaal goed in mijn vel zat en dat ik mensen om mij heen miste. Tijdens de lunch barstte ik in tranen uit. En goed ook. Het gekke was dat mijn gehuil na een paar minuten overging in gelach. Wat er voor zorgde weet ik niet, maar ik moest ineens zo lachen om mijn situatie. Daar zat ze dan. Ellen sociaal dier Temmink. In haar eentje aan het werk in een Noors gehucht. Hoe verzin je het. Ik keek vanaf een afstandje naar mezelf en patsboem, opeens kon ik de humor ervan inzien.

Onder de klanken van All by myself van Celine Dion besloot ik mezelf die middag dan maar eens onder de mensen te begeven. Ik liftte naar een stadje in de buurt. Ammehoela wat een opluchting; mensen om me heen!

Op de terugweg kreeg ik een lift van twee Roemeense mannen. Voor ik instapte had ik ze in de ogen aangekeken en mijn gevoel zei dat ik ze kon vertrouwen. Het was gezellig en ik vertelde mijn verhaal. De respons van één van de mannen verbaasde me. ‘You feel lonely? I have a friend for you’, zei hij, ‘it’s my wife.’ Hij gaf me haar telefoonnummer en toen ik ’s avonds in mijn kamer zat belde ik op.

Een dag later zat ze bij me op de bank en het klikte meteen. Op z’n zachtst gezegd heeft Rebecca mijn tijd in Noorwegen gemaakt. Er is weinig beter tegen eenzaamheid dan een goede vriendin. Het leven is soms ondoorgrondelijk en vol onverwachte ontmoetingen, joh. Misschien houd ik er daarom zo van.

(…)

De eerste versie van deze column is verschenen in weekblad Rond Haaksbergen.

 

Geef een reactie