Fulltime wereldverbeteraar

IMG_8219(3)Foto: Jasmijn van Arkel

Begin dit jaar woonde ik aan de rand van centrum ‘s-Hertogenbosch in een fantastisch appartement zonder wasmachine. Als een volwaardig Afrikaans stamlid liep ik dan eens per week met een waszak op mijn hoofd en schouders naar de wasserette verderop in de straat.

Deze keer valt me al meteen op dat er een man druk aan het telefoneren is. Onmiskenbaar in vloeiend Frans. Op enkele woorden na versta ik er geen reet van. Daar blijkt de beste man ook blij mee te zijn. Als hij eindelijk ophangt, vraag ik hem waarom hij in een vreemde taal aan de telefoon praat en zijn eerste reactie is een geschrokken gezicht. Gevolgd door de vraag: je hebt het toch niet verstaan? Meneer blijkt diplomaat te zijn. Hij was zaken aan het overleggen met zijn collega uit Algerije.

Ik weet niet meer hoe hij heet, maar ik vind hem wel een Harrie. Wat ik nog heel goed weet, is wat Harrie mij vertelde in het gesprek dat we vervolgens kregen. Hij is een aantal boxershorts aan het opvouwen en vertelt mij dan dat hij twee opties ziet als oplossing voor het redden van de aarde.

U moet van mij weten dat ik naast ouwehoeren ook graag met mensen over de diepere zaken des levens praat, bijvoorbeeld over de staat van de wereld.

Twee opties dus voor het redden van de aarde. Optie één: oorlog. Harrie zegt dat we met teveel mensen zijn en daarnaast kan oorlog ons laten inzien waar het in het leven echt om draait. Dit brengt hem bij de tweede optie: simpelweg, liefde. Binnen honderd jaar een verhoging van het bewustzijn overal ter wereld, waarbij we allemaal een switch maken naar leven vanuit liefde. Harrie denkt dat we ons niet snel genoeg ontwikkelen voor de vreedzame optie, maar hoopt dat hij ongelijk heeft.

Ik moet de laatste tijd vaak denken aan deze ontmoeting. De feestdagen komen eraan, we worden herinnerd aan het denken aan onze medemens en liefdadigheidsinstellingen vieren hoogtij. Tegelijkertijd was er deze maand de aanslag in Straatsburg en we zien Syriërs en Eritreeërs hier hun leven opbouwen, omdat hun eigen landen niet meer veilig zijn. Ik geloof niet dat de oplossing zo zwart-wit is als Harrie stelt, maar wel geloof ik dat we het echt zelf in de hand hebben.

Ellen is fulltime wereldverbeteraar en wenst u ondanks eventueel aanwezige ellende fijne Feestdagen. Mocht u de behoefte voelen te reageren of een persoonlijke kerstwens naar Ellen te sturen, dan kunt u dit hieronder doen of via het contactformulier.

Deze column is eerder verschenen in Rond Haaksbergen.

Geef een reactie