Inburgeren in Twente

photo-2019-01-01-12-39-50 gewoon gecentreerdJe kunt weer in Twente gaan wonen en de boel de boel laten, alleen zo zit ik niet in elkaar. Als ik ergens kom te wonen, dan zal ik er inburgeren ook. Dan wil ik weten wat er speelt, dan wil ik de mensen die er wonen leren kennen en dan wil ik meedoen aan de gewoonten en tradities die er heersen.

De keuze was dus niet zo moeilijk toen mijn vriendin het voorstelde: op naar de geheime zender in Rietmolen.

Een piratenzender, zendpiraat, etherpiraat, radiopiraat of geheime zender is een radio- of televisiezender die zonder zendvergunning of toestemming uitzendt, vaak op regionale schaal vanuit geïmproviseerde studio’s. Klopt. Wat Wikipedia alleen niet vermeldt, is dat het hier in de regio vrijwel altijd samengaat met een keet of oude varkensschuur waar het volk uit de omgeving zich verzamelt onder het genot van (veelal) alcoholische versnaperingen. Van die groene flesjes uit Boekelo, zeg maar.

Wat onwennig kwam ik de oude schuur binnen. Natuurlijk duurde dat niet lang, want voordat ik het wist stond ik te praten met de vader van de vriend van mijn nichtje. Vervolgens met de vriend van de broer van een vriendin, de studieclubgenoot van mijn vader, toen stond mijn buurman er ineens en zo ging het maar door, mensen. Ons kent ons noemt men dat geloof ik.

Van de muziek heb ik gelukkig niet veel last gehad, want ik was nagenoeg fulltime in gesprek. Eerlijk is eerlijk: ‘ie liek mie nich echt een typ veur hier’ is denk ik wel één van de meest voorkomende openingszinnen geweest. Voor 19:00 uur was ik er binnen en pas na middernacht ging ik er weg. Misschien ben ik niet helemaal het type voor de geheime zender, maar wat voelde ik me er op mijn gemak.

Hoogtepunten? De vrachtwagenchauffeur die me toevertrouwde dat praktisch zijn hele vriendengroep hem als vertrouwenspersoon zag, het in één keer openen van een bierflesje met alleen een kroonkurk (hulde aan mezelf) en mijn lachende gezicht toen ik terug naar huis fietste. Weet je? Ik ben denk ik volgend jaar januari al wel ingeburgerd, maar ik ga gewoon weer.

Ellen Temmink is in december 2018 teruggekeerd naar haar geboortegrond St. Isidorushoeve. Wil je reageren op haar verhaal? Of heb je andere inburgeringssuggesties? Voel je vrij hieronder een bericht te plaatsen of je reactie te sturen via het contactformulier.

Een eerdere versie van deze column verscheen in Rond Haaksbergen.

3 reacties op “Inburgeren in Twente”

Geef een reactie