Hersenkraker

Fotografie door Lieke Vermeulen
Fotografie door Lieke Vermeulen

Een bevriende journalist vertelde me eens wat hij vindt dat nieuws is. Hij legde uit dat nieuws hetgeen is waarvoor je naar de buurman rent om het te vertellen. Nieuws heeft een noodzaak, iets ongewoons, iets onverwachts.

Onlangs hoorde ik een wetenschapper die uitlegde wat het verband is tussen het nieuws en maatschappelijke ontwikkeling. Hij vergeleek het met het verband tussen het weer en het klimaat. Het weer verandert per dag, al dan niet per uur. Het is een combinatie van wind, neerslag en temperatuur in een klein gebied. Het klimaat daarentegen is het gemiddelde weer over langere tijd in een groter gebied.

Nieuws is als het weer. Het verandert per dag, al dan niet per uur. Maatschappelijke ontwikkeling is als het klimaat. Het is het gemiddelde weer over langere tijd in een groter gebied.

Ik vond de vergelijking leuk bedacht, maar het klopt niet. Denk terug aan de journalist. Nieuws is hetgeen waarvoor je naar de buurman rent om het te vertellen. Bomaanslagen, doden, ongelukken, extremen, extremisten. Nieuws heeft een noodzaak, iets ongewoons, iets onverwachts. Maar het weer is nou bepaald niet altijd zo’n sensatie. Soms is het gewoon lekker 20 graden met een zonnetje en dat is dan prima.

Nieuws is niet het weer: de realiteit is toch het weer?

Het nieuws is niet de volledige realiteit. Alles waarvoor we niet naar de buurman rennen om het vertellen, gebeurt wel, maar we beschouwen het niet als nieuws. Dat is eigenlijk een stukje weerbericht, waarvan we ons niet altijd bewust zijn.

Volgens mij kunnen we op basis van alleen het nieuws in de kranten en op internet niks zeggen over maatschappelijke ontwikkeling. Simpelweg omdat we de koele heldere dagen en de bewolkte gematigde nachten niet meenemen in ons oordeel. We kunnen alleen iets zeggen over de maatschappij als we kijken naar de realiteit. En waar kunnen we die vinden?

 

Deze column verscheen eerder in Rond Haaksbergen.

2 reacties op “Hersenkraker”

  1. Tja, en dat roept bij mij de vraag op: wat versta je dan onder realiteit? De feitelijke waarheid? Dat wat er werkelijk is? Nieuws is fragmentarisch, er is veel meer dan dat. En nieuws kan ook erg saai en weinig zeggend zijn. Net als het weer overigens…Nieuws kan een tendens aangeven, een trend, een bepaalde ontwikkeling. Dit kun je over een langere termijn analyseren en daar een maatschappelijke ontwikkeling in waarnemen. Het weer is meer omvattend en veel meer realiteit dan het nieuws (= fragmentarisch immers), hetzelfde geldt voor het klimaat. De vergelijking is leuk gevondenen stemt tot nadenken.

    1. Ha Tinie!
      Mooi, je antwoord. Precies, wat is de realiteit? In dit geval doel ik op alles wat er feitelijk gebeurt. Eigenlijk zijn we altijd subjectief en ik geloof ook dat de realiteit soms dieper ligt dan wat er feitelijk gebeurt. Gevoelens zijn ook realiteit vind ik, alleen jouw gevoel bijvoorbeeld is niet iets wat ik objectief kan meten. Haha ik vind je antwoord dus eigenlijk ook een goede hersenkraker!

Geef een reactie