Op ontdekkingstocht

aisle-altar-arch-208277

35 mensen op de kop af, inclusief de pastor en ikzelf.

Afgelopen weekend ben ik naar de kerk in Buurse geweest. Het bezoek was onderdeel van een project dat ik ben gestart naar aanleiding van twee gesprekken: een met mijn beste vriendin en een met een collega. Mijn beste vriendin vond dat ik sinds ik ben gaan werken – nu zes maanden geleden – oppervlakkiger ben geworden en mijn collega bleek fanatiek kerkganger. Ik dacht, ik combineer de boel: ik ga de komende tijd diepgang zoeken in elke kerk die de regio rijk is.

Buurse was kerk nummer drie alweer. Op de twee zondagen ervoor ben ik naar de kerk in St. Isidorushoeve en die van de baptistengemeente in Wierden geweest. De Rooms-Katholieke kerkdiensten in De Hoeve en Buurse hebben meerdere dingen met elkaar gemeen, maar het meest opvallende is toch de bevestiging van het vooroordeel: het is er niet druk en mijn aanwezigheid brengt de gemiddelde leeftijd met 10 jaar omlaag. In tegenstelling tot Ichthus in Wierden waar het stampvol zat(/stond/danste) en zowel jong als oud en alles daartussen in de kerk aanwezig was. Er speelde daar ook een band trouwens, en de voorganger had gewoon een spijkerbroek en sneakers aan in plaats van een jurk. Fascinerend, toch?

De overwegingen (de preken) vind ik een fantastisch onderdeel. Waar ik vroeger meer bezig was met zuchten, mijn ouders vragen hoe lang nog of de nietjes van het kerkboekje checken of we al over de helft waren, luister ik nu naar de inhoud. In Buurse ging de preek over de balans vinden tussen actie en bezinning, tussen werken en bidden, tussen moeten en ontmoeten. De oplettende lezer heeft ‘m al door: de preek ging dus eigenlijk precies over de reden waarom ik daar zat.

Het verrijkt me, dit kerkproject, maar dat kan volgens mij echt alleen omdat ik er nu voor mijn lol zit. De komende tijd zal ik wat meer van mijn ervaringen delen. In Wierden bijvoorbeeld had ik na de dienst een gesprek over God en in Buurse voelde ik me schuldig, want ik had geen kleingeld bij me voor de collecte.

Blijf aangehaakt en mocht je vragen hebben (of een keer meewillen) schroom niet om me een bericht te sturen!

2 reacties op “Op ontdekkingstocht”

Geef een reactie