Zondag kerkdag

DSC00302_LI

“Aha, je bent op kerkenpad!” zei de man die ik vanochtend na de dienst sprak. Vanochtend stond De Morgenster op het programma: een gereformeerde kerk in Hengelo. Het is de achtste kerk die ik in de afgelopen acht weken van binnen heb bewonderd. Het begon allemaal bij mijn beste vriendin die me aangaf dat ik mijn diepgang had verloren. Ik besloot daarop elke week de zondagochtend vrij te houden om in plaats van uit te slapen, een willekeurige kerkdienst in de omgeving te bezoeken. Bij een collega werkt het en wellicht dat ik ook zo mijn diepgang terug kon vinden.

“Misschien werkt het beter om de kroeg in te gaan” gaf een vriend nog als suggestie, maar toen had ik mijn zinnen al op het kerkproject gezet. Korte samenvatting van mijn ervaringen: aanrader van de eeuw. Ik ontmoet allemaal nieuwe mensen, ontdek verborgen gemeenschappen (de Anglicaanse kerk in Diepenheim!), ik word door muziek geraakt, de preek is soms ook hi-la-risch (Apostolisch Genootschap Hengelo) en sommige woorden zijn echt raak: dan zit ik met kippenvel in de kerkbank.

Als het even kan, drink ik een kop koffie achteraf. In de kleine gemeenschappen hebben mensen door dat ik nieuw ben en kom ik zonder veel moeite aan de praat. Ik leer er dat veel mensen vinden dat God in onszelf zit en dat Dinie naar de kerk gaat om een stukje hoop en inspiratie te krijgen voor de week erop.

Weet je, ik dacht dat de meeste kerkgangers geloofden dat God een man met een grote grijze baard op een wolk was. Die gedachte blijkt behoorlijk achterhaald te zijn. Ik heb het met mensen over ‘een energie’ en wat ik één van de leukste dingen vind om over te praten zijn voorvallen die zó toevallig zijn dat ze geen toeval meer kunnen zijn. “Goh, wat hebben we toch ook snel een diepgaand gesprek” zei de man die ik vanochtend na die dienst sprak.

Het project lijkt zowaar zijn vruchten af te werpen…

Vroegâh had ik nooit gedacht dat ik vrijwillig naar de kerk zou gaan. Mooi hoe ’t toch soms kan lopen. Heb jij nog interessante, inspirerende, diepgaande, hilarische, kerksuggesties? Laat het me weten! Dat kan hieronder of via het contactformulier.

 

1 reactie op “Zondag kerkdag”

  1. Oh wat grappig, ik ben opgegroeid met het Apostolisch genootschap te Alkmaar. Ik kom er altijd blij vandaan. Het gaat zeker niet over een man met een grijze baard op een wolk of fictief figuur. Het gaat over het hier en nu, over hoe wij als mensen op een mooie respectvolle manier met elkaar om kunnen gaan. Beter de wereld, begin gewoon op je eigen vierkante meter aandacht en liefde uit te stralen. Wees lief voor elkaar en help elkaar waar je kunt.

Geef een reactie