Nog één week

ancient-architecture-building-140019

Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht. Het is een prachtig bakstenen bouwwerk en het staat in Hengelo. Vorige week hebben we getekend voor de hypotheek. Volgende week donderdag tekenen we ons samenlevingscontract en is de sleuteloverdracht.

Ik vind het allemaal vrij serieus worden.

Vorig jaar december ben ik terugverhuisd naar de melkveehouderij in St.-Isidorushoeve. Bijna een jaar woon ik dus inmiddels alweer op het ouderlijk nest. Wasjes die worden gedraaid, eten dat ’s avonds klaarstaat: het is een paradijs voor een werkend kind. Daartegenover staat wel dat er bijna altijd mensen – en sowieso altijd koeien – thuis zijn, terwijl ik ook graag alleen ben. Communicatie is verder ook van levensbelang, voornamelijk via WhatsApp. Eet je mee? Kom je vanavond nog thuis? Er moet nog een koe afkalven, dus wil jij straks nog kijken of alles goed gaat?

In onze tuin in Hengelo passen misschien wel tien koeien, maar mijn vriend en ik zijn er unaniem over uit dat we geen huisdieren nemen.

Heb jij wel eens een hypotheek afgesloten? Ik vind het zo gek dat het eigenlijk niks meer is dan een stapeltje papier, waar je op elke pagina je handtekening moet zetten. Een jaar ervoor was dat papier nog een boom. Een paar minuten ervoor zat de inkt nog in de cartridge van de printer. Dan is het patsboem samengevoegd en ineens is het superveel geld waard. Ik ben nog in gedachten verzonken als de financieel adviseur ons feliciteert met de tonnenhoge schuld.

Je gaat wel een verbintenis aan met zo’n huis, hoor.

‘Koop zo laat mogelijk een huis!’ Dat is me ooit gezegd toen ik op reis was. Ik zou deze Schotse dame nu zeggen: ‘nog één week, mevrouw, en dan gaat het toch gebeuren. Ik heb nog vaak aan uw woorden teruggedacht en ik begrijp u wel. Een koophuis geeft verplichtingen. Alleen mevrouw, ik heb veel gereisd! Veel gezien, veel meegemaakt en dat wil ik nog steeds, alleen ik hoef niet meer zo ver weg. I’ve got some peace in my ass now and I’ve got the idea I’m ready for it.’

(…)

Ze gaat het zien, ze gaat het beleven. Binnenkort meer over deze onwerkelijke toestand. 

10 reacties op “Nog één week”

 1. Wauw Ellen,

  Een huis gekocht, goeie zeg! En ook goed te lezen dat je je laatst hebt teruggetrokken na jezelf wat kwijt te zijn geraakt. Af en toe echt alleen zijn is zo belangrijk! Veel succes met verhuizen,

  Groetjes Sanne

 2. Mooi verhaal, Ellen! En wat een prachtig huis, kasteeltje!! Als jullie nog verhuishulp nodig hebben, ik beveel mezelf van harte aan. Al loop ik af en toe iets langer dan ‘normaal’ wat naar voren gebogen en zegt mijn nek bij een zijwaartse beweging wat eerder dan ‘normaal’: hier ligt de grens, ik blijf mezelf van harte aanbevelen. Want mijn gezellige aanwezigheid kent namelijk geen grens!!
  Het woord hypotheek vindt zijn oorsprong in het grieks en betekent ‘onderpand’. Ach, gewoon een aardig weetje.
  In ieder geval namens alle burgers van Hengelo van harte welkom!! Ik zie jullie als een welkome en aangename aanvulling op onze club van de leukste mensen van Hengeloooooo dusss!!
  knuffel van Tinie

 3. Marjolein Robeerst

  Wat een schitterend verhaal weer! Het is je zo van harte gegund lieve schat! Ik ben trots op jou! Heel veel geluk samen!

 4. Mooi Ellen! Lijkt me een mooie nieuwe reis, vanuit een vast stekkie. Veel succes, plezier, rust op zijn tijd, warmte en geluk samen!

Geef een reactie